HOMEMADE POKE BOWL RECIPE

FOOD / 05. 02. 2021
poke bowl recept
poke bowl recept

Poprvé jsem tento recept vyzkoušela díky kampani pro Nespresso. Marek Raditch navrhl toto havajské tradiční jídlo jako ideální ke spárování se stařenou kávou Aged Sumatra. A já si od té doby domácí poke zamilovala. Trošku jsem recept doplnila o další suroviny a totéž radím i vám. Nebojte se experimentovat a přidat do poke, to co máte nejraději! 

Na dvě porce budete potřebovat:

250 gr sushi rýže (cca 1 hrnek)

200 gr lososa nebo tuňáka nebo tofu natural

1 jarní cibulku

4 ředkvičky

1/2 okurky

 1 avokádo

1/2 manga

Edamame / mukimame fazole (kupuji v Globusu mražené již vyloupané)

 

Na marinádu (pro 2 osoby):

3,5 lžíce sójové omáčky

2 lžíce rýžového octu

2 lžíce mirin vína

0,5 lžíce chilli pasty

1 lžíce sezamového oleje

1 lžíce rýžového oleje

lžička limetkové šťávy

cca 1cm nastrouhaného zázvoru

1 lžíce sezamu 

 

Na ochucení rýže:

rýžový ocet

cukr

sůl

 

Postup:

Rýži pořádně propláchnu a vložím v poměru 1 hrnek rýže na 1,5 hrnku osolené vody do rendlíku. Přivedu k varu a jakmile voda začne vřít, stáhnu plamen a přikryji poklicí, kterou předtím omotám útěrkou. Vařím na malém plamení cca 15 minut. Rýži průběžně kontroluji, ale není třeba jí zběsile míchat. Jakmile bude rýže uvařená, stáhnu plamen a ochutím rýžovým octem. Já dávám cca 2 - 3 lžíce rýžového octu a lžičku cukru. Raději začněte s málem a podle chuti přidávejte ocet nebo cukr. Nechte poté rýži ještě cca 5 minut odstát. 

Připravíme si marinádu smícháním všech výše uvedených ingrediencí. Lososa nakrájím na kostky. Vegetariání si zlehka osmahnou tofu na sezamovém oleji. Vše smíchám s marinádou, nakrájenou jarní cibulkou a lžíci sezamu (ten mi tentokrát chyběl).

Mezitím si nakrájím zeleninu a další ingredience. Do dvou talířů si rozdělím rýži a servíruji všechny ingredience, tak jak se mi to líbí! :D Zbylou marinádou pokapu rýži.

Tip: Pokud nechcete mít marinádu pálivější, uberte na chilli pastě a zázvoru a naopak použijte sladkou sójovou omáčku.

 

Dobrou chuť!

 

P.S.: Jelikož je přítel vegetarián a já si naopak ráda pochutnám na rybě, marinádu si akorát vždy rozdělím do dvou mističek a zvlášť naložím tofu a rybu!