Poprvé jsem tento recept vyzkoušela díky kampani pro Nespresso. Marek Raditch navrhl toto havajské tradiční jídlo jako ideální ke spárování se stařenou kávou Aged Sumatra. A já si od té doby domácí poke zamilovala. Trošku jsem recept doplnila o další suroviny a totéž radím i vám. Nebojte se experimentovat a přidat do poke, to co máte nejraději!
Na dvě porce budete potřebovat:
250 gr sushi rýže (cca 1 hrnek)
200 gr lososa nebo tuňáka nebo tofu natural
1 jarní cibulku
4 ředkvičky
1/2 okurky
1 avokádo
1/2 manga
Edamame / mukimame fazole (kupuji v Globusu mražené již vyloupané)
Na marinádu (pro 2 osoby):
3,5 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rýžového octu
2 lžíce mirin vína
0,5 lžíce chilli pasty
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce rýžového oleje
lžička limetkové šťávy
cca 1cm nastrouhaného zázvoru
1 lžíce sezamu
Na ochucení rýže:
rýžový ocet
cukr
sůl
Postup:
Rýži pořádně propláchnu a vložím v poměru 1 hrnek rýže na 1,5 hrnku osolené vody do rendlíku. Přivedu k varu a jakmile voda začne vřít, stáhnu plamen a přikryji poklicí, kterou předtím omotám útěrkou. Vařím na malém plamení cca 15 minut. Rýži průběžně kontroluji, ale není třeba jí zběsile míchat. Jakmile bude rýže uvařená, stáhnu plamen a ochutím rýžovým octem. Já dávám cca 2 - 3 lžíce rýžového octu a lžičku cukru. Raději začněte s málem a podle chuti přidávejte ocet nebo cukr. Nechte poté rýži ještě cca 5 minut odstát.
Připravíme si marinádu smícháním všech výše uvedených ingrediencí. Lososa nakrájím na kostky. Vegetariání si zlehka osmahnou tofu na sezamovém oleji. Vše smíchám s marinádou, nakrájenou jarní cibulkou a lžíci sezamu (ten mi tentokrát chyběl).
Mezitím si nakrájím zeleninu a další ingredience. Do dvou talířů si rozdělím rýži a servíruji všechny ingredience, tak jak se mi to líbí! :D Zbylou marinádou pokapu rýži.
Tip: Pokud nechcete mít marinádu pálivější, uberte na chilli pastě a zázvoru a naopak použijte sladkou sójovou omáčku.
Dobrou chuť!
P.S.: Jelikož je přítel vegetarián a já si naopak ráda pochutnám na rybě, marinádu si akorát vždy rozdělím do dvou mističek a zvlášť naložím tofu a rybu!