ALL ABOUT | HAIR CARE

BEAUTY / ALL ABOUT / 03. 03. 2020
péče o vlasy blogerka Alex Sedláčková
péče o vlasy blogerka Alex Sedláčková

Sepsala jsem vám svá tajemství krásných a zdravých vlasů. Čtěte dál!

péče o vlasy blogerka Alex Sedláčková

Něco málo o mých vlasech

Bývala jsem takový chameleon. Na mé hlavě se totiž objevilo již ledaccos - od platinového mikáda, po nádechy růžové a dokonce jsem zažila i období červených melírů (to bylo naštěstí ještě na základní škole). Někteří z vás si možná pamatují i éru černých vlasů. V tuto chvíli mě ale všechno experimentování opustilo a již druhým rokem vlasy nebarvím a snažím se odrůst svou přirozenou barvu. 

Přechod od blonďatého mikáda k přirozené barvě byl složitější. S pomocí přelivů, které se aplikovaly skoro každý měsíc, jsem si pomalu nechávala odrůst svojí barvu a odstřihávat blonďaté konečky vlasů. Po roce jsem přestala chodit i na přelivy, které se sice z vlasů rychle vymývají, ale zanechávají pigment a nikdy se proto dokonale nevymyjí. 

A hurá! Po dvou letech jsem již konečně spokojená. Můj kadeřník Martin Tyl tomu vytvořil takovou “třešničku na dortu” a zvýraznil melírem kontury obličeje. Díky tomu je můj účes zajímavý, ale zásah do vlasů byl minimální. Teď se mohu společně s ním koněčně v plné sílé zaměřit na péči o vlasy. 

Moje vlasy jsou jemné a večně bez objemu. Dlouhou dobu mě také trápilo padání vlasů. Pojďme se podívat tedy, jak jsem se vším tím zatočila.

péče o vlasy blogerka Alex Sedláčková
péče o vlasy blogerka Alex Sedláčková

Kadeřnická péče

Pravidelná návštěva dobrého kadeřníka je velmi důležitá. Doopravdy je to znát a já osobně bych se již nikdy nepustila do domácího barvení. Určitě víte samy, jak to dopadá a některé případy jsou doopravdy odstrašující a takové domácí experimentování může mít katastrofální dopady na kvalitu a i kvantitu vašich vlasů. 

Dobrý kadeřník rozumí vlasům a poradí vám také, jak se správně starat o vlasy doma a jaké produkty používat. Prostě rady nad zlato!

Jak často kadeřníka navštěvovat? Záleží samozřejmě na kvalitě vašich vlasů. Mé jemné vlásky se sklonem k lámavosti a třepení konečků vyžadují častější péči. Konečky pravidelně stříháme každé dva měsíce podle potřeby a jelikož jsem se rozhodla si nechat narůst dlouhé vlásky - většinou délky oživíme a ustřihneme 0,5 až 1 cm. Chybu dělají slečny, které si chtějí nechat narůst vlasy, ale konečky nestříhají. To má za následek lámání konečků. Poté strádají i délky vlasů a začínají ztrácet kvalitu.  

O mě se stará Martin Tyl - jednička ve svém oboru. A je to pro mě tak trochu splněný sen, protože Martina a jeho práci již sleduji a obdivuji dlouho. Především obálky módních časopisů! Ano - pokud si koupíte Elle nebo Harper's Bazaar - titulní stránka je pravděpodobně jeho úžasná práce! Momentálně češe porotu oblíbeného pořadu Superstar a já konečně mohu říct, že jim to fakt v té televizi sluší!

Nevím, zda je reálné se k Martinovi jako nový zákazník dostat, ale můžete to zkusit. Sídlí v pražském salónu New You na Praze 7. A do té doby jeho kouzlení můžete sledovat na Instagramu @tylmarty. <3

péče o vlasy blogerka Alex Sedláčková
péče o vlasy blogerka Alex Sedláčková

Domácí péče a produkty

V domácím prostředí o své vlasy pečuji stejně důkladně jako o svoji pleť. 

Vlasy myji jednou za 2-3 dny. Jelikož mám jemnější vlásky, po pár dnech již ztrácejí na objemu a vypadají zplihle. Snažím se moc často nepoužívat suché šampóny, i když dobu mytí oddálí a na některé situace jsou doopravdy poslední záchranou. Některé suché šampóny mají totiž tendenci ucpávat vlasovou pokožku. Tak na to dávejte pozor :)

Dopřávám jim zábaly a nejrůznější masky. Jednou za týden ke kořínkům aplikuji ricinový olej, důkladně vmasíruji a nechám hodinu působit. Poté důkladně vymyji raději 2x po sobě. Ricinový olej je skvělý v boji proti padání vlasů a jejich prevenci. A vlasy rostou rychleji! Pokud vás trápí intenzivnější padání vlásků, aplikujte i 2x týdně. Já používám od značky Saloos a jeho cena je cca 2 stovky. 

Při koupi šampónů a kondicionéru si dávám pozor na silikony, sulfáty a parabeny. Vyhledávám proto co nejvíce přírodní ideálně veganské značky a nikdy nezůstávám u stejných. Většinu z nich seženete v drogeriích za pár stovek. Se salónními produkty nemám zkušenosti.

Co jsem tedy vyzkoušela a mohu doporučit? 

  • Gosh Copenhagen - Coconut Oil Shampoo
  • Nature Box - avokádová řada
  • Urtekram - kopřivový šampón
  • Love Beauty and Planet - kokosová a rose řada 
  • The Body Shop - řada z bambuckým máslem - tu miluji v létě a u moře, kdy vlasy dostávájí více zabrat. Nedoporučuji na mastné vlásky.
péče o vlasy blogerka Alex Sedláčková

Fén a stylingové produkty

Celý život jsem používala obyčejné fény za pár stovek. Byla jsem velmi překvapená, jakmile mi do ruky padl růžový krasavec od Philips s technologií SenselQ. Rozdíl byl znatelný. A to hned po prvním použití. Vlasy si udržely přirozenou vlhkost a nebyly vysušené ani na dotek ani na pohled. A ještě mi ušetřil spoustu času. Díky senzorům dokáže snímat teplotu vlasů a právě díky tomu nedochází k přesušení a vlasy se vyfénují o 30% rychleji. Za zmínku stojí i značka Dyson, kterou doporučuje můj kadeřník. Ten jsem neměla možnost vyzkoušet, ale jelikož od Martyho odcházím pokaždé s úžasnou hřívou - něco na tom bude! :)

Vlasy se snažím co nejméně zatěžovat. Když přijde na řadu žehlička či kulma - vždy se snažím používat přípravky na tepelnou úpravu vlasů a tím je chránit. Oblíbila jsem si řadu L'Oréal Professionnel Tecni.art - cena přípravků se pohybuje okolo 2 stovek a produkty jsou fakt bomba! Aneb za málo peněz hodně muziky. 

Doplňky stravy

Jak jsem již zmiňovala výše - ještě před rokem mě trápilo padání vlasů. Příčiny mohou být různé a proto jsem se nejdříve nechala vyšetřit, abych zjistila, zda netrpím hormonální nerovnováhou. Výsledky byly v pořádku. Dalším důvodem může být nedostatek vitamínů, stres, špatná životospráva ale také přirozená obnova vlasových kořínků, která nastává jednou za pár let. Nechtěla jsem nic podcenit a tak jsem kromě ricinových zábálů začala brát doplňky stravy určené  pro podporu růstu krásných vlasů a nehtů. A omezila jsem stres! 

Zakoupila jsem si kvalitní dýňový olej (doporučuji štýrský) a každé ráno na lačno jsem užívala malou lžičku. K tomu jsem přidala užívání mletého lněného semínka (doporučuju se skořicí od značky SEMIX). Oba produkty jsou plné zdravých a omega 3 mastných kyselin . 

Zaměřila jsem se na doplnění hořčíku, zinku a vitamínu B6, B12 a dalších. Oblíbila jsem si českou značku Ecce Vita. Pokud se rozhodnete si pořídit také jejich produkty můžete využít skrz tento odkaz s uvedením kódu “Alex10” slevu 10%. 

Aktuálně užívám:

  • Biotin - 21st Century
  • Čaj z bylinek (přesličky, kopřivy, pampelišky a lopuchu) - Ecce Vita 
  • Hořčík - zinek - B6 (rozpustné sáčky do vody a vysokou vstřebatelností) - Ecce Vita
  • Collagen (užívám velmi krátce a proto nemohu zatím hodnotit) - Ecce Vita

Chce to trpělivost. Zlepšení kvality vlasů se projeví nejdříve po dvou měsících užívání doplňků a zlepšení péče o vlasy. Tak držím palečky a hlavně se nestresujte! Vím, že se to píše a říká lehce, ale věřte mi - prošla jsem si stejným problémem. 

Pokud máte nějaký dotaz - neváhejte mi napsat do komentářů nebo přímo na Instagramu do zpráv. Ráda vám odpovím a pomohu pokud to bude v mých silách :)

 

Krásný den, 

Vaše A

 

Foto by @ivankassa