KUALA LUMPUR

13. 05. 2019
kuala lumpur tower
kuala lumpur tower

Nadešel čas na chviličku opustit Indonésii. Po dvou měsících se nám totiž blížil čas vypršení víz a v takovém případě musíte chtě něchtě vyletět ze země, i kdyby jen na jeden den. Pokud teda nechcete platit pokutu, která činí 1mil IDR (cca 1600 korun) za každý den prodloužení a riskovat, že vás znovu do Indonésie nepustí :D A to teda ne! 

Nejvýhodnější je pořídit letenky do Singapuru nebo Kuala Lumpur. My jsme se tentokrát rozhodli strávit tři dny v Malajsii :) Moc děkuji za všechny tipy, které jsem od vás na Instagramu dostala a díky nim jsme navštívili tato nádherná místa!

KL Tower

První zastávka? KL TOWER! Sedmá nejvyšší věž na světě. Nejhezčí výhled na město zaručen. Vstupné je však o něco dražší. Za cca 1100 korun pořídíte vstupenku pro dva do nejvyššího patra s možností strávit 1,5 minuty v proskleném skyboxu a vyfotit se. Vstup do prostředního patra je o něco levnější, ale nedoporučuji ho večer. Je totiž celé zasklené a odráží světla z protějších obchůdků, což znemožňuje nejen se vyfotit, ale i cokoliv vidět :D 

Nahoře trávíme bezmála dvě hodiny. U vstupu totiž dostanete pořadová čísla do skyboxů a musíte si počkat, až budete na řadě a ta na nás přišla až po západu slunce. Vež byla dokončena v roce 1995, což se docela odráží na designu a i na funkčnosti. Skybox se mi osobně moc nelíbil. Nebyl prosklený, tak jak bych si představovala a máte jen minutu a půl v něm. Příště bych tuto možnost vynechala :) Výhled na město je ale k nezaplacení a určitě se vyplatí sem vyrazit na západ slunce, abyste viděli město i za noci <3

KL tower
výhled z KL tower
alex sedlackova
kuala lumpur výhled
skybox kl tower

Batu Caves

272 barevných schodů vedoucích k pískovcovým skalám, které ukrývají hinduistický chrám a svatyně. Tohle místo musíte navštívít! Nic barevnějšího a zárověň majestátnějšího jsem doposud neviděla. Vstup hlídá 43 metrů vysoká socha Murugana, na kterou bylo spotřebováno 250 tun oceli a 300 litrů zlaté barvy. Výšlap není vůbec náročný. Každou chvilku jsme se totiž zastavovali a otáčeli se k výhledu na město, který schody v takové výšce nabízí. Navíc je tam spoustu opiček, které vás pobaví. Vstupné je dobrovolné a taxíkem se na místo dostanete z centra města zhruba za 20 minut a vyjde vás to na cca 60 korun :)

batu caves
batu caves
batu caves
batu caves
batu caves
batu caves

Thean Hou Temple

Poslední den před odletem nás čeká návštěva jednoho z největších čínských chrámů v Malajsii. Thean Hou Temple je křiklavý, barevný, kýčovitý, ale rozhodně pro nás Evropany stojí za návštěvu! Doporučuji vyrazit brzo ráno. Brány chrámu se otvírají kolem 8mé hodiny ranní a poté už se to tu začíná hemžit autobusovými zájezdy s turisty. K chrámu patří krásná zahrada a nechybí ani výhled na město. 

chrám thean hou temple
thean hou temple
thean hou temple
thean hou temple
thean hou chrám Kuala Lumpur
thean hou temple

Další tipy

  • Stáhněte si aplikaci Grab (něco jako místní Uber). Z letiště do centra města stojí cesta levněji než rychlovlakem. My jsme jezdili Grabem i na všechny památky, jelikož se to vyplatilo časově mnohem více. Veřejná doprava je sice levná a infrastruktura města je super - nicméně kolikrát vám to najde cestu s několika přestupy a časově se to doopravdy nevyplatí :)

 

  • Nákupy? V místě zvaném Bukit Bintang si všechny "nákupné maniačky" příjdou na své. Doporučuji obchodní dům Pavilion, kde najdete i luxusní značky. Luboš mě musel po dvou hodinách doslova odtáhnout pryč :D

 

  • Jídlo je nejlevnější na ulicích. Restaurace mi většinou (hlavně v centru) přisly předražené. Vyzkoušejte jejich místní specialitu Nasi Lemak - rýži vařenou v kokosovém mléce). Taky zabrouzdejte do Chinatown - Petaling street, které je vyhlášené "streetfoodem".

 

Ve městě mrakodrapů se nám moc líbilo, ale popravdě nám tři dny stačily a těšili jsme se zpátky na Bali <3